Pieter Lanser

is behalve wedstrijdzeiler en zeilwedstrijdfotograaf ook een Watersportverbond erkend wedstrijdleider. 

 

Zie ook mijn speciale website voor zeilfotografie.

 

Maandag 20 augustus 2018

De Culisail is een heel bijzondere regatta op de Zevenhuizerplas nabij Nieuwerkerk aan de IJssel. Gewoonlijk wordt de Culinesse gehouden als de (enige) zeilwedstrijden van het jaar op deze zandput plaatsvinden. Vandaar de naam.

Vier jaar geleden ben ik als wedstrijdleider begonnen met pionieren op deze plas. Door alles goed in het draaiboek te verankeren, ontwikkelen de wedstrijden zich naar een professioneler niveau. Het ankeren op een 40 meter diepe plas blijft een lastige klusje. De Hollandse plassen en Friese meren waar de 16m2 groot is geworden, zijn meestal niet dieper dan 4 meter. De sfeer tijdens dit weekeinde is onovertroffen, niet in de laatste plaats door de bijdrage van de firma Ladage uit Rotterdam. Volgend jaar is er een lustrum te vieren. Het is een goed vooruitzicht om het deelnemersaantal, tegen de nationale tendens in,  vijf maal achtereen te zien stijgen.   

 

Zaterdag 20 mei 2018

Het zit er weer op, de wedstrijdleiding over de 77-ste Goudse Zeilweek. Het mooie van de GZW is dat er een uitgewerkt draaiboek klaar ligt met meer dan 75 jaar gecondenseerde ervaring. Er zijn voldoende handjes op het water, op het startschip, in de rescues en bij de uitslagenverwerking, om het leven van een wedstrijdleider comfortabel te maken. Veel dingen gebeuren gewoon zonder dat ik er om vraag of hoef te controleren. De comitéleden zijn in de regel blij met mijn rust, overzicht en ervaring. De wedstrijdzeilers complimenteerden me voor de juistheid van de genomen beslissingen. Wie zei er dat leiding geven vooral lijden is? Onzin! Met de juiste mensen om je heen is leiding geven een waar genoegen. Hoe krijg je de juiste mensen om je heen? Precies! Door ze te waarderen, door te luisteren en door ze te helpen. Het loopt daar eigenlijk vanzelf. 

 

Volgende week met 25 O-jollen naar het Zilvermeer in België. Dat is in alles het tegengestelde van de GZW. Alles moet worden ingevlogen en geïmproviseerd. Dat ligt me wel. Je kunt dat eigenlijk alleen maar doen als je de taal van de zeilers verstaat en begrijpt. Helaas is dat iets waar het Watersportverbond in zijn opleidingen weinig aandacht voor heeft. Die zien graag dat je zo weinig mogelijk fouten maakt en de regeltjes zo goed mogelijk opvolgt. Zo'n manager ben ik niet. 

Herman van Eijk

Erik Kort

Primus Inter Pares 2015

Henk Plaatje

PIP 2015