Wilt u béter vergaderen?

Samen brengen we ideeën in praktijk.

Ik heb in mijn leven waarschijnlijk > 10.000 uur vergaderd. Ik heb energie opgedaan, me verbaasd, geërgerd en opgewonden. Ik heb heel veel zwarte koffie gedronken om bij de les te blijven en soms urenlang geen buitenlicht gezien, maar ik heb ook prachtige momenten beleefd!

Herkent u dit?

Vergaderingen hebben mij veel geleerd over de besproken onderwerpen en hoe mensen wel of niet met elkaar samenwerken. Ik heb geleerd om met ingewikkelde dossiers om te gaan. Een enkele keer ben ik weggelopen uit een vergadering omdat die abominabel werd geleid of veel te lang duurde. Vooral de laatste jaren werd ik veel gevraagd om de hamer of de pen te hanteren. Niet veel voorzitters kunnen volhouden dat mensen blij worden van vergaderingen waaraan hij of zij leiding geeft. Ik kan dat wel. Met recht en met bewijzen. Ik breng mensen dichter bij elkaar. Geef mensen weer plezier in een vergadering. Ik bouw bruggen.

Allereerst was er mijn beroep als belangenbehartiger dat vereiste dat er werd vergaderd. Tevens vergaderde ik in de avonduren voor de politiek en in sportbesturen. Binnen en buiten de onderneming, in kleine werkgroepjes en in internationale gremia met tachtig mensen en meer. De hoofdregels zijn altijd hetzelfde, maar zonder maatwerk komt u er niet.

Ik wil mijn ervaringen graag met anderen delen. Deels om niet en deels tegen een honorarium. De wereld is een stuk aangenamer wanneer er op een goede manier vergaderd wordt. Niet alle problemen laten zich vanaf dit beeldscherm oplossen. Vergaderen kunt u namelijk niet uit een boekje leren. U zult moeten oefenen. Vallen en weer opstaan.

Hier komt de vakman in beeld, de vakman die de theorie en de specifieke situatie aan elkaar koppelt, die met u reflecteert, u helpt, u laat oefenen en feedback geeft. U kunt het (dag)voorzitterschap of secretariaat ook helemaal uit handen geven. Ook daarvoor bent u bij mij aan het juiste adres.

Vlijmen, 3 september 2016

Het klein vademecum voor vergaderingen (ppt)

Introductie tot de kunst van het vergaderen

vademecum, maar nu in pdf

Introductie tot de kunst van het vergaderen