2. jan, 2018

Een droom

Ik heb een droom, een droom waarvan ik niet weet of die ooit nog uitkomt, maar onrealistisch is de droom niet. 

Materieel, intellectueel en sociaal kom ik niets tekort. Mijn gezondheid is beter dan ooit, mijn huwelijk is goed. Mijn huis, auto en boot zijn betaald. Ik geniet de vrijheid van denken en in hoge mate ook van spreken. Ik leef in een land dat vrede en welvaart kent. Wat wil een mens nog meer?

Toch klopt er iets niet.

Als ik me meld bij een headhunter, recruiter of HRM krijg ik steevast het onuitgesproken antwoord: u bent te oud. Altijd kiezen ze daarvoor andere woorden (aansluiting cv, overgekwalificeerd, onvoldoende ervaring). Het ene smoesje is nog fraaier dan het andere. Ik was daar, eerlijk gezegd, niet op voorbereid. Ik was gewend om serieus te worden genomen. Vaststaat dat er in de sector waar ik een groot deel van mijn werkzame leven heb geacteerd niets meer voor mij te halen is. Ik kan uitleggen waarom, maar dat is niet voor ieders ogen bedoeld. We zijn uit elkaar gegroeid. Ik zal het dus in aanpalende of nieuwe sectoren moeten vinden. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel te bieden heb, ook in werkgebieden waar ik geen expliciete ervaring heb. Trouwens, wat is ervaring eigenlijk? Veel vacatures spreken dan over 2-5 jaar. Met mijn 30 jaar werkervaring is er altijd wel iets dat raakt aan de gevraagde ervaring en meestal is dat iets ook wel meer dat iets. Bovendien ben ik best intelligent.  

Met recruiters en HRM-ers ben ik dus wel klaar.   

Aan de randen van mijn netwerk zie ik tal van mogelijkheden.

Het varieert van teksten schrijven en presentaties maken tot het opstellen en uitwerken van (marketing) plannen. Een buitengewoon leerzame oefening was het schrijven van het provinciale partijprogramma voor D66 in Noord-Brabant. Daarin kwamen veel dingen samen, maar betaald wordt het schrijven ervan niet. Het is en blijft vrijwilligerswerk. Schrijven en presenteren geeft mij energie.

Het varieert van (technisch) projectenwerk tot het ondersteunen en leiden van vergaderingen. Ik krijg veel energie van vergaderingen die goed verlopen. Ik weet hoe je vergaderingen goed kunt doen verlopen. Ik kan er bij helpen.

Het varieert van 'new business development' tot het liquideren van vastgelopen trajecten. Bij het opstarten van nieuwe activiteiten kan ik bogen op een ruime ervaring met een interdisciplinaire aanpak. Een andere specialiteit van mij is mensen bevrijden uit doodlopende straten en ze van kostbare, doch onbegaanbare wegen af te halen. De kostenbesparingen van dergelijke ingrepen kunnen substantieel zijn. Je hebt soms wel wat moed nodig om te vertellen dat de inzichten zijn veranderd.     

Het varieert van kleine klusjes tot een inspanning van drie dagen in de week over een langere periode.    

Bij dit alles zijn er twee criteria die ik hanteer om aan de slag te gaan: zingeving en loyaliteit. Zingeving houdt in dat ik niet louter voor de aandeelhouder werk. Loyaliteit betekent voor mij dat ik me geestelijk verbonden voel met mijn opdrachtgever/leidinggevende. Bent u bijvoorbeeld klimaatontkenner, dan kunt u zich de moeite besparen om contact met mij op te nemen. Geen tarief zal hoog genoeg zijn om mijn gedachten te kopen.      

Ik ben vrij en onverveerd. Anders gezegd: onafhankelijk en niet bang. Beter gezegd: niet bang, want onafhankelijk. Daar kunt u angst voor hebben, maar u kunt er ook grote voordelen in zien. Graag leg ik u uit wat de voordelen van deze houding voor u zijn.